Blogas

„Kiltų nuoma“ – tarp geriausių 2022 metų knygų

Žinoma, man „Kiltų nuoma“ – pastarojo dešimtmečio knyga. Nuo pirmo sakinio, kuris atėjo į galvą pilnai susiformavęs vieną žiemos rytą Dundee laukiant 72 autobuso iki spauda kvepiančio leidinio lūkesčius pranokstančiu viršeliu. Labai džiaugiuosi, kad savo asmenine švente galėjau pasidalinti su tiek daug žmonių, o metų pabaigoje – dar ir sudalyvavau 15min Metų knygos rinkimuose, kur „Kiltų nuoma“ pateko į lietuvių grožinės literatūros penketuką.

„Nepretenzinga knyga skaityti traukinyje“ (cituoju literatūros žurnalo „Metai“ recenziją, kurioje buvo cituojamas „Kiltų nuomos“ skaitytojas) rado savo skaitytoją. Na, bent jau man taip atrodo. Jie sakė, kad knyga „nellietuviška“, matyt dėl to, kad nedaug žiūrėjimo pro aplytus langus (šiek tiek jo, visgi, yra – nuo tradicijos pabėgti sunku), sakė, kad gražiai parašiau apie paprastus dalykus. Kad skaitėsi greitai, kad moteriški charakteriai „be saldumo“ ir „nuzulinimo“. Kad skaityti buvo malonu.

Kai ėmiausi šitos knygos (kuri pradžioje buvo tik „portfolio“ baigiamajam darbui, be didesnių ambicijų) sakiau, kad rašysiu knygą apie moteris. Vis dėlto, kai knygų festivalyje „Open Books“ su kolegėmis sutaršėme „moteriškos prozos“ koncepciją, pasidžiaugiau dar kartą – gal jau pagaliau rašytojas Lietuvoje nebūtinai turi būti vyras, nebūtinai ypatingosios literatūrinės terpės atstovas. Gal jau knygos pradedamos vertinti pagal tai, kaip jos yra parašytos, ne vien pagal tai, kas jas parašė. Iš 15 geriausiomis 2022 metų knygomis tituluojamų – 9 parašytos moterų.

Bendrystė – viena iš didžiausių dovanų, kurias gavau šiais metais. Nuo tikrų kolegiškų santykių su rašančiais žmonėmis, iki susitikimų su skaitytojais ir skaitytojomis. Vis labiau jaučiuosi kuriančios bendruomenės dalimi ir vis labiau džiaugiuosi pati prisidedanti prie tos bendruomenės auginimo. Beveik 10 susitikimų su skaitytojais – nuo Knygų mugės iki „Sidabrinės linijos“ savanorių, filmavimosi TV laidai patirtis, interviu – per metus išmokau daug. Esu dėkinga visiems, kas atėjote, žiūrėjote, skaitėte.

Mano kelias nuo rankraščio iki leidybos buvo lengvas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla yra geriausia, kas gali nutikti debiutuojančiam autoriui – pagarbus požiūris į tekstą, į autorių, dėmesys detalėms ir estetkai. Linkiu kiekvienam rašančiajam sutikti žmonių, kurie taip vertins jūsų darbą. Ir linkiu rašyti. Žinokit, smagu.

1 mintis apie „„Kiltų nuoma“ – tarp geriausių 2022 metų knygų“

Parašykite komentarą